Laatste oogstdag 2021

Gepubliceerd op: 29-11-2021

De laatste oogstdag van het allereerste oogstseizoen van Stichting Sociaal en Vitaal zit er op. Afgelopen jaar hebben we een grasperceel van een voormalig melkveebedrijf omgetoverd tot een sociale zelfoogsttuin.

Hier hebben we meer dan 80 soorten groenten, kruiden en aardappelen onbespoten geteeld. Van paprika, sperziebonen tot en met boerenkool. Elke week was er weer een ander aanbod. Wekelijks mochten zo’n 60 gezinnen uit de gemeente Heerenveen die moeten rondkomen van een minimaal budget hier zelf hun gezonde weekmenu komen oogsten. De waarde van de zelfoogsttuin is bijzonder voor de gezinnen:
  • 'Het is ons familie-uitje van de week, het maakt ons blij samen op het land te kunnen oogsten.'
  • 'Ik ben anders gaan eten, anders gaan koken en waardeer de groenten nog meer. Het oogsten heeft ook mijn week een vaste structuur gegeven.'
  • 'Als ik een keer niet ben geweest dan is dat merkbaar in alles; wat op tafel staat (keuzestress), in mijn portemonnee (veel groente koop ik niet omdat het te duur is), het is beter voor onze gezondheid. Daar ben ik wel het meest dankbaar voor!'

Samenwerking Voedselbank

Daarnaast hebben de 200 gezinnen die afhankelijk zijn van de Voedselbank Heerenveen dit seizoen ook wekelijks verse groenten in hun pakket ontvangen. Dit mede dankzij de mooie samenwerking die we met Voedselbank Heerenveen op hebben gezet. Met de inzet van hun vrijwilligers hebben we samen wekelijks de groenten voor de 200 gezinnen kunnen oogsten. Ook kon de thuis- en daklozenopvang Wender wekelijks heerlijke gerechten maken met de door ons geteelde groenten.

Meer dan alleen groenten

Het was een fantastisch en betekenisvol oogstjaar. We hebben laten zien dat de zelfoogsttuin niet alleen draait om groenten, maar juist om al het andere:
  • Sociale verbindingen
  • Voedseleducatie voor het hele gezin
  • Duurzaam en sociaal voedselsysteem
  • Vitaliteit en gezondheid
  • Biodiversiteit en natuur

Nieuw oogstseizoen

We gaan ons nu klaarmaken voor het volgend oogstseizoen. Dat betekent dat we het perceel winterklaar gaan maken, het jaarlijkse onderhoud aan onze fruitbomen en -struiken, we samen met studenten van Aeres MBO Leeuwarden gaan kijken hoe we mensen nog meer kunnen leren over de groenten die we telen en daarnaast de plannen gaan maken voor het volgende teeltseizoen. We hebben namelijk genoeg ruimte om door te groeien en om meer gezinnen te helpen. We hebben inmiddels zelfs een wachtlijst van gezinnen die graag bij ons willen komen oogsten.

Bijdragen

Stichting Sociaal en Vitaal heeft diverse organisaties en bedrijven aan zich gebonden om voldoende (financiële) middelen ter beschikking te stellen om onze activiteiten uit te voeren. Dankzij deze hulp zijn we in staat om gezond en vers eten beschikbaar te stellen.

Wilt u ook bijdragen aan gezond, lokaal en vers eten voor iedereen? Financiële bijdragen zijn uiterst welkom. Stichting Sociaal en Vitaal heeft een ANBI status. Dat betekent o.a. dat u bij een donatie belastingvoordelen heeft. Wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact op met Loraine Westerneng, coördinator van Stichting Sociaal en Vitaal, via info@sociaalenvitaal.nl of bel met 0512-202017.

Direct doneren kan ook op rekeningnummer NL91ABNA 0887 262287 t.n.v. Stichting Sociaal en Vitaal.