Over ons
Gezond eten is belangrijk om je goed te voelen en ziektes te voorkomen. Toch is het voor veel mensen in Nederland niet makkelijk om de gezonde voedingskeuzes te maken. In Nederland leeft meer dan een miljoen mensen onder de armoedegrens. Voor hen is het niet altijd mogelijk om voor gezond, lokaal en vers eten te kiezen. Stichting Sociaal en Vitaal brengt daar verandering in door gezond, lokaal en vers voedsel beschikbaar te stellen aan kwetsbare gezinnen in de provincie Fryslân. De Stichting doet dit in samenwerking met organisaties, overheid en onderwijs.
Gezond eten duurder
Gezond en vers eten, zoals groente en fruit, is vaak lastig voor mensen die weinig geld hebben. Gezonde voedingskeuzes zijn nog altijd duurder dan ongezond en bewerkt eten. Uit onderzoek van het CBS in samenwerking met het Voedingscentrum blijkt zelfs dat gezondere voedingskeuzes jaarlijks harder in prijs stijgen ten opzichte van de ongezonde keuzes. Door deze ontwikkeling wordt het steeds lastiger voor kwetsbare gezinnen om gezond eten te kopen.
100% duurzaam
Om de landbouw in Nederland duurzaam te maken moet het anders. Daarom produceren wij ons eten volledig duurzaam en natuurinclusief. Dat houdt onder andere in dat we zorg dragen voor meer biodiversiteit, minder CO2-uitstoot, duurzaam beheer van houtwallen, weidevogel bescherming en behoud van landschapselementen.
Alle machines die we gebruiken en reisbewegingen die we maken zijn volledig CO2 neutraal. We maken gebruik van Hydrotreated Vegetable Oil (HVO). Het is een tweede generatie biobrandstof en wordt gemaakt van afval- en reststromen. Wij zijn daardoor in staat om al onze logistieke CO2 uitstoot met nagenoeg 100% te verminderen.
Speerpunten
Met onze zelfoogsttuin dragen we bij aan:
- Sociale verbindingen
- Voedseleducatie voor het hele gezin
- Duurzaam en sociaal voedselsysteem
- Vitaliteit en gezondheid
- Biodiversiteit en natuur
Samen kunnen we het verschil maken voor de meest kwetsbare groep binnen de provincie Fryslân.
Missie
Stichting Sociaal en Vitaal streeft naar een vitale en gezonde samenleving door kwetsbare individuen en groepen te ondersteunen. We richten ons op het verbeteren van gezondheid, sociale cohesie en zelfredzaamheid, met een primaire focus op de provincie Fryslân. Onze activiteiten omvatten het bevorderen van toegang tot gezond voedsel, het versterken van sociale netwerken en het bieden van educatieve programma's die bijdragen aan een duurzame en inclusieve gemeenschap.
Visie
Wij zien een toekomst waarin iedereen, ongeacht sociaaleconomische status, toegang heeft tot gezond, lokaal en vers voedsel en kan deelnemen aan sociale activiteiten die bijdragen aan welzijn en verbondenheid. Door organisaties en initiatieven te ondersteunen die deze doelen nastreven, werken wij aan een inclusieve samenleving waarin gezondheid en welzijn centraal staan. We streven ernaar om een inspirerende en voorbeeldfunctie te vervullen door het organiseren van bijeenkomsten, workshops, kennissessies en open dagen, zodat andere gemeenten en sociale organisaties vergelijkbare initiatieven kunnen implementeren.
Doelstellingen 2024-2028
In de komende beleidsperiode hebben we de volgende doelstellingen geformuleerd:
- Uitbreiding en versterking van sociale voedseltuinen
Sociale voedseltuinen bieden een structurele oplossing voor voedselzekerheid, zelfredzaamheid en sociale cohesie. Ons doel is om in de komende jaren niet alleen de tuin in Nieuwehorne uit te breiden, maar ook soortgelijke tuinen in andere regio’s op te zetten dan wel te faciliteren.
- Bevordering van sociale cohesie en zelfredzaamheid
Wij ondersteunen projecten die sociale netwerken versterken, zoals buurtinitiatieven en bijeenkomsten voor ouderen. In de voedseltuin worden activiteiten georganiseerd die de onderlinge band tussen deelnemers versterken en kennisdeling bevorderen.
- Inspireren en educatie
Educatie over gezondheid, voeding en duurzaamheid is een belangrijk onderdeel van ons werk. We organiseren workshops, kennissessies en open dagen in de voedseltuin om het belang van een gezonde leefstijl te onderstrepen en mensen te inspireren om vergelijkbare initiatieven te starten.