• darkblurbg
    Actueel

Informatiemiddag Sociale Voedseltuinen

Informatiemiddag Sociale Voedseltuinen

Heb je ooit overwogen een rol te spelen in het verkleinen van de kloof tussen mensen die wel en niet makkelijk toegang hebben tot gezonde voeding in Nederland? Nu heb je de kans om te leren van de aanpak van Stichting Sociaal en Vitaal, de Stichting De Kleine Boerderij en Stichting De Pluimerije. We organiseren op 5 juni een informatiemiddag over het concept, de aanpak en uitrol van een sociale voedseltuin.

29 juni open dag

29 juni open dag

Op 29 juni organiseren we een open dag op de zelfoogsttuin in Nieuwehorne. Geïnteresseerden zijn welkom tussen 11.00 en 16.00 uur. Deze middag kan je de prachtige sociale zelfoogsttuin komen bewonderen.

Voorjaarsfestuin 16 maart met NL Doet

Voorjaarsfestuin 16 maart met NL Doet

Het vierde seizoen voor de sociale zelfoogsttuin van Stichting Sociaal en Vitaal is aangebroken. We kunnen in de voorbereiding op het nieuwe oogstseizoen wel wat hulp gebruiken! Daarom doen we mee aan de vrijwilligersdag van NL Doet op 16 maart.

Realisatie 3e sociale zelfoogsttuin in Fryslân

Realisatie 3e sociale zelfoogsttuin in Fryslân

Een mooie volgende stap in de strijd tegen voedselonzekerheid in Fryslân; de gemeente Smallingerland en Stichting Sociaal en Vitaal kondigen een meerjarige samenwerking aan. Deze samenwerking heeft als doel de oprichting van een sociale zelfoogsttuin in Drachten waar 200-250 gezinnen uit de laagste inkomensgroepen kosteloos gebruik van kunnen maken.

Fantastische donatie van €5.000 van Odd Fellows Heerenveen

Fantastische donatie van €5.000 van Odd Fellows Heerenveen

Odd Fellows Heerenveen heeft een gulle donatie van €5.000,- gedaan aan Stichting Sociaal & Vitaal, als onderdeel van hun jaarlijkse inzet voor lokale goede doelen. Deze betekenisvolle bijdrage ondersteunt ons in de missie om groente, fruit, kruiden en aardappelen kosteloos te verstrekken aan inwoners die moeten rondkomen van een minimum budget.

Reportage over sociale zelfoogsttuin

Reportage over sociale zelfoogsttuin

Er is een treffende reportage gemaakt in over ons initiatief, de 'sociale voedseltuin'. Hierin wordt uitgebreid ingegaan op de vele maatschappelijke thema's waar we aan bijdragen: duurzame landbouw, gezonde voedselvoorziening, zelfredzaamheid en het creëren van sociale verbindingen.

Nieuwe sociale voedseltuin Fryslân

Nieuwe sociale voedseltuin Fryslân

De nieuwe sociale voedseltuin in de gemeente Ooststellingwerf krijgt al mooi vorm. Initiatiefneemster Hester van der Werff startte met haar Stichting ‘De kleine boerderij’ de nieuwe voedseltuin in Oosterwolde. Naar voorbeeld van Stichting Sociaal en Vitaal uit de gemeente Heerenveen, kunnen er vanaf mei 2023 de eerste verse groenten worden geoogst voor gezinnen die moeten rondkomen van een minimaal inkomen.

24 juni open dag

24 juni open dag

Op 24 juni organiseren we een open dag op de zelfoogsttuin in Nieuwehorne. Geïnteresseerden zijn welkom tussen 11.00 en 17.00 uur. Deze middag kan je de prachtige sociale zelfoogsttuin komen bewonderen.

Enthousiaste vrijwilligers leiden 3e seizoen in

Enthousiaste vrijwilligers leiden 3e seizoen in

Op zaterdag 11 maart begonnen de voorbereidingen van het nieuwe teeltseizoen op de zelfoogsttuin van Stichting sociaal en vitaal. In samenwerking vrijwilligers van NL Doet werden de percelen en akkers klaargemaakt voor een nieuw teeltseizoen.

Zelfoogsttuin te zien in BinnensteBuiten

Zelfoogsttuin te zien in BinnensteBuiten

Donderdag 10 november was de zelfoogsttuin van Stichting Sociaal en Vitaal te zien in het programma BinnensteBuiten. Mede-initiatiefnemer & coordinator Loraine vertelt over de totstandkoming van de tuin, tuinders Lavinda en Isabelle laten zien hoe het telen en oogsten werkt in de tuin, vrijwilliger Rob vertelt over zijn bijdrage en ook oogsters delen hun ervaringen.

Loraine op Food100 lijst

Loraine op Food100 lijst

Afgelopen week maakte Food100 haar lijst met de 100 belangrijkste voedselveranderaars van het moment bekend. We zijn trots dat Loraine (mede-initiatiefnemer en coördinator van Stichting Sociaal en Vitaal) een plek heeft gekregen op in deze Food100!

Hulp van studenten

Hulp van studenten

30 duurzame bouwkunde studenten kwamen vandaag langs op de tuin om te helpen! Ze wilden graag een dag een maatschappelijk en duurzaam initiatief helpen en zochten contact met ons. Wij konden de hulp goed gebruiken!

Genomineerd voor de Duurzame Dertig!

Genomineerd voor de Duurzame Dertig!

We zijn genomineerd voor de Duurzame 30! Een verkiezing van het Dagblad van het Noorden, Friesch Dagblad en de Leeuwarder Courant voor het meest duurzame initiatief. We zijn door naar de volgende ronde en kunnen jouw stem goed gebruiken!

25 juni open dag

25 juni open dag

Op 25 juni organiseren we een open dag op de zelfoogsttuin in Nieuwehorne. Geïnteresseerden zijn welkom tussen 13.00 en 17.00 uur. Deze middag kan je de prachtige sociale zelfoogsttuin komen bewonderen.

Kruidentuin dankzij inzet vrijwilligers NLDoet

Kruidentuin dankzij inzet vrijwilligers NLDoet

Op 12 maart tijdens de landelijk vrijwilligersdag van NLDoet werd met hulp van vrijwilligers een nieuwe kruidentuin aangelegd. Met een heerlijke voorjaarszon en een goede sfeer werd er hard gewerkt om het compost en de houtsnippers op de juiste plekken te krijgen.

Voorjaarsfestuin bij Sociaal en Vitaal

Voorjaarsfestuin bij Sociaal en Vitaal

Het tweede seizoen voor de sociale zelfoogsttuin van Stichting Sociaal en Vitaal is aangebroken. We kunnen in de voorbereiding op het nieuwe oogstseizoen wel wat hulp gebruiken! Daarom doen we mee aan de vrijwilligersdag van NL Doet op 12 maart.

Laatste oogstdag 2021

Laatste oogstdag 2021

De laatste oogstdag van het allereerste oogstseizoen van Stichting Sociaal en Vitaal zit er op. Afgelopen jaar hebben we een grasperceel van een voormalig melkveebedrijf omgetoverd tot een sociale zelfoogsttuin.

Eerste aardappeloogst binnen met hulp van de kinderen

Eerste aardappeloogst binnen met hulp van de kinderen

Afgelopen week zijn we samen met alle kinderen gaan schatzoeken in de zelfoogsttuin. De aardappelen zijn namelijk klaar om geoogst te worden, maar we moesten ze eerst gaan zoeken in de grond. Hiervoor hadden we gelukkig hulp van alle kinderen. Het leverde een grote en lekkere vangst op!

Friesch Dagblad op bezoek

Friesch Dagblad op bezoek

Onlangs was het Friesch Dagblad op bezoek in onze zelfoogsttuin. Ze schreven een groot artikel: 'In de zelfoogsttuin krijg je rust in je hoofd'.  Ze spraken met onze tuinder Lavinda Kok, coördinator en mede-initiatiatiefnemer Loraine Westerneng en een aantal zelfoogsters. En ze maakten een mooie fotoreportage van het oogsten op de tuin!

Het oogsten is begonnen!

Het oogsten is begonnen!

In Nieuwehorne is afgelopen week voor het eerst geoogst in onze zelfoogsttuin. Vanaf nu komen er elke week zo'n 60 minima-gezinnen groenten, aardappelen en kruiden oogsten in de zelfoogsttuin van Stichting Sociaal en Vitaal. In de zelfoogsttuin kwamen afgelopen weekend de gezinnen langs om hun eigen weekmenu te oogsten, met onder andere verse sla, paksoi en augurken.

Geslaagde dag met NLdoet

Geslaagde dag met NLdoet

Elk jaar organiseert het Oranje Fonds de grote vrijwilligersactie 'NLdoet'. NLdoet zet de vrijwillige inzet in de schijnwerpers en activeert door een publiekscampagne zoveel mogelijk Nederlanders om een dag de handen uit de mouwen te steken daar waar het nodig is. Ook Stichting Sociaal en Vitaal kon wel hulp gebruiken!

De wandelkappen zijn klaar!

De wandelkappen zijn klaar!

De afgelopen weken zijn we aan de slag geweest met het bouwen van 2 wandelkappen. In deze wandelkappen telen we onder andere tomaten, paprika's, komkommers en augurken.

Omrop Fryslân op bezoek bij de stichting

Omrop Fryslân op bezoek bij de stichting

Omrop Frylân hoorde van ons bijzondere initiatief en kwam een kijk nemen bij op het perceel. In het ochtendprogramma lichtte coördinator Loraine Westerneng de visie en activiteiten van de stichting toe en vertelde Lavinda Kok, tuinder van de stichting, over de verschillende groenten die geteeld worden.