Nieuwe sociale voedseltuin Fryslân

Gepubliceerd op: 30-04-2023

De nieuwe sociale voedseltuin in de gemeente Ooststellingwerf krijgt al mooi vorm. Initiatiefneemster Hester van der Werff startte met haar Stichting ‘De kleine boerderij’ de nieuwe voedseltuin in Oosterwolde. Naar voorbeeld van Stichting Sociaal en Vitaal uit de gemeente Heerenveen, kunnen er vanaf mei 2023 de eerste verse groenten worden geoogst voor gezinnen die moeten rondkomen van een minimaal inkomen.

Voor veel mensen in Nederland is het niet makkelijk om de gezonde voedingskeuzes te maken. Gezond en vers eten is duurder en daarom veel minder toegankelijk voor gezinnen die met een minimaal inkomen moeten zien rond te komen. Met sociale voedseltuinen wordt gezond, lokaal en vers voedsel toegankelijk gemaakt voor de laagste inkomensgroepen in de regio. Met de komst van Stichting De Kleine Boerderij in Oosterwolde is een tweede sociale voedseltuin in Fryslân geopend!

Start voedseltuin Oosterwolde

Hester van der Werff is de initiatiefnemer van Stichting De Kleine Boerderij. Vanuit haar passie voor gezond en eerlijk eten, natuurbehoud en haar motivatie om zich in te zetten voor anderen, is zij de sociale voedseltuin in en voor de gemeente Ooststellingwerf gestart. Door verse groenten, aardappelen en kruiden beschikbaar te maken voor iedereen, is Stichting De Kleine Boerderij een meerwaarde voor de regio. “We telen onbespoten groenten voor huishoudens die leven van een minimum inkomen. Dit doen we onder andere door groenten aan te bieden aan minima, rechtstreeks of via hulporganisaties. Ook geven we handvatten om met de groenten gezonde, budgetvriendelijke maaltijden te maken,” aldus Hester. “Onze stip op de horizon is een zelfoogsttuin zoals in Nieuwehorne, zodat mensen zelf hun groenten kunnen oogsten. Daarvoor zijn we nu op zoek naar een tweede stuk grond in of rond Oosterwolde.’’

Zelfoogsttuin Nieuwehorne

Van der Werff startte De Kleine Boerderij naar voorbeeld van de sociale zelfoogsttuin in Nieuwehorne van Stichting Sociaal en Vitaal. De Stichting bereidt zich alweer voor op haar derde teeltseizoen. In 2023 komen meer dan 100 gezinnen wekelijks naar Nieuwehorne om zelf groenten, kruiden, fruit en aardappelen te oogsten. “We hebben daarnaast een geweldige samenwerking met Voedselbank Heerenveen,” aldus Loraine Westerneng, coördinator Stichting Sociaal en Vitaal. “Mede dankzij de inzet van de voedselbank en haar vrijwilligers kunnen ook haar 200 cliënten wekelijks koken met verse producten van de tuin. Met de komst van een extra voedseltuin zijn we in staat om nog meer gezinnen te ondersteunen en samen deze aanpak, met overheden en het bedrijfsleven, verder vorm te geven in de provincie Fryslân.”