• darkblurbg

Stichting Sociaal en Vitaal is er voor gezinnen die moeten rondkomen van een minimaal budget en/of helemaal afhankelijk zijn van de gemeentelijke sociale voorzieningen. De stichting wil graag deze gezinnen de mogelijkheid bieden om iedere dag vers en gezond te kunnen eten. In onze Sociale Voedseltuinen telen wij daarom ruim 80 soorten verschillende groenten. Van paprika, tuinbonen tot en met boerenkool. Elke week is er weer een ander aanbod. 

Zelfoogsttuin

De naam zegt het al: een tuin waar je zelf je groenten kunt oogsten. In Nieuwehorne en Drachten telen en onderhouden onze tuinders de groenten voor ruim 400 gezinnen. Het enige wat de gezinnen hoeven te doen, is zelf de groenten te oogsten. We telen alles in de volle grond en in onze koude kassen. Daar kweken we bijvoorbeeld tomaten en komkommers in. Afhankelijk van het seizoen zijn er verschillende groenten beschikbaar zijn. 

Fruitboomgaard & kruidentuin

In het eerste seizoen (2021) hebben we in Nieuwehorne samen met een grote groep studenten van Aeres fruitbomen en fruitstruiken gepland. Waaronder appelbomen, pruimenbomen, perenbomen, frambozen en verschillende soorten bessenstruiken. Inmiddels hebben we ook een extra fruitboomgaard aangelegd. Op 12 maart 2022 tijdens de landelijk vrijwilligersdag van NLDoet werd met hulp van vrijwilligers een nieuwe kruidentuin aangelegd. Hier groeien tientallen heerlijke kruiden is, waaronder o.a. tijm, dille en bieslook.

Ontwikkelingen

Naar voorbeeld van Stichting Sociaal en Vitaal zijn inmiddels meerdere Sociale Voedseltuinen gestart, waaronder Stichting De Kleine Boerderij in Ooststellingwerf. Op dit moment zorgen vijf sociale voedseltuinen in Friesland en Drenthe ervoor dat 700 huishoudens die onder de armoedegrens leven, wekelijks verse, onbespoten groenten, fruit, aardappelen en kruiden krijgen. 

Het succes en de bewezen aanpak van onze voedseltuinen heeft geleid tot interesse bij andere gemeenten in Friesland, Drenthe en daarbuiten, op plekken waar ook sprake is van voedsel armoede. Zij zien de bewezen aanpak van de voedseltuinen als concrete mogelijkheid om ook actief bij te dragen aan het welzijn van de laagste inkomensgroepen die in hun gemeente wonen. Dat enthousiasme en draagvlak is de aanleiding voor onze coördinator en mede-initiatiefnemer Loraine Westerneng om het platform Sociale Voedseltuinen Nederland op te richten en de beweging verder aan te jagen.