Op 28 juni organiseren we een open dag op de zelfoogsttuin in Nieuwehorne. Geïnteresseerden zijn welkom tussen 11.00 en 16.00 uur. Deze middag kan je de prachtige sociale zelfoogsttuin komen bewonderen.
Heb je ooit overwogen een rol te spelen in het verkleinen van de kloof tussen mensen die wel en niet makkelijk toegang hebben tot gezonde voeding in Nederland? Nu heb je de kans om te leren van de aanpak van Stichting Sociaal en Vitaal, de Stichting De Kleine Boerderij en Stichting De Pluimerije. Sociale Voedseltuinen Nederland organiseert op 21 januari een informatiemiddag over het concept, de aanpak en uitrol van een sociale voedseltuin.
Lokale, kleinschalige en duurzame voedselinitiatieven schieten op veel plekken in Nederland uit de grond. Ze dragen bij aan belangrijke doelen zoals natuurinclusieve landbouw, sociale cohesie en het beschikbaar maken van gezonde voeding voor iedereen. Toch worstelen initiatiefnemers en gemeenten vaak met de ruimtelijke inpassing van deze projecten. Hoe verhoudt de ruimte voor kleinschalige voedselproductie zich tot andere ruimteclaims binnen het landelijk gebied? Hoe gaan we om met deze uitdagingen binnen de kaders van de Omgevingswet? Hoe verhouden de sociale doelen zich tot de ruimtelijke opgaven?
We zijn bijzonder trots dat er een bijzondere FryslânDOK-documentaire is gemaakt door Thom Verheul in opdracht van Omrop Fryslân. Deze documentaire, getiteld "Een paradijsje in Nieuwehorne", belicht de kracht van de sociale voedseltuin van Stichting Sociaal en Vitaal en de diepe impact die het project heeft op de levens van gezinnen die moeten rondkomen van een minimaal inkomen.
Stichting Sociaal en Vitaal is verheugd om aan te kondigen dat er een bijzondere FryslânDOK-documentaire is gemaakt over onze sociale voedseltuin in Nieuwehorne. Onder leiding van de getalenteerde documentairemaker Thom Verheul heeft Omrop Fryslân een inspirerende film geproduceerd die de verhalen vertelt van gezinnen die noodgedwongen moeten rondkomen van een minimaal inkomen en hoe onze sociale voedseltuin een positieve impact heeft op hun leven.
Op een inspirerende en informatieve bijeenkomst georganiseerd door het Armoedefonds Nederland op zaterdag 1 juni 2024, heeft Stichting Sociaal en Vitaal een royale donatie ontvangen. De landelijke bijeenkomst Armoedehulp vond plaats in ‘s-Hertogenbosch, waar het delen van kennis en het uitwisselen van ervaringen centraal stonden.
Heb je ooit overwogen een rol te spelen in het verkleinen van de kloof tussen mensen die wel en niet makkelijk toegang hebben tot gezonde voeding in Nederland? Nu heb je de kans om te leren van de aanpak van Stichting Sociaal en Vitaal, de Stichting De Kleine Boerderij en Stichting De Pluimerije. We organiseren op 5 juni een informatiemiddag over het concept, de aanpak en uitrol van een sociale voedseltuin.
Een mooie volgende stap in de strijd tegen voedselonzekerheid in Fryslân; de gemeente Smallingerland en Stichting Sociaal en Vitaal kondigen een meerjarige samenwerking aan. Deze samenwerking heeft als doel de oprichting van een sociale zelfoogsttuin in Drachten waar 200-250 gezinnen uit de laagste inkomensgroepen kosteloos gebruik van kunnen maken.
Odd Fellows Heerenveen heeft een gulle donatie van €5.000,- gedaan aan Stichting Sociaal & Vitaal, als onderdeel van hun jaarlijkse inzet voor lokale goede doelen. Deze betekenisvolle bijdrage ondersteunt ons in de missie om groente, fruit, kruiden en aardappelen kosteloos te verstrekken aan inwoners die moeten rondkomen van een minimum budget.
De nieuwe sociale voedseltuin in de gemeente Ooststellingwerf krijgt al mooi vorm. Initiatiefneemster Hester van der Werff startte met haar Stichting ‘De kleine boerderij’ de nieuwe voedseltuin in Oosterwolde. Naar voorbeeld van Stichting Sociaal en Vitaal uit de gemeente Heerenveen, kunnen er vanaf mei 2023 de eerste verse groenten worden geoogst voor gezinnen die moeten rondkomen van een minimaal inkomen.
Donderdag 10 november was de zelfoogsttuin van Stichting Sociaal en Vitaal te zien in het programma BinnensteBuiten. Mede-initiatiefnemer & coordinator Loraine vertelt over de totstandkoming van de tuin, tuinders Lavinda en Isabelle laten zien hoe het telen en oogsten werkt in de tuin, vrijwilliger Rob vertelt over zijn bijdrage en ook oogsters delen hun ervaringen.
Onlangs was het Friesch Dagblad op bezoek in onze zelfoogsttuin. Ze schreven een groot artikel: 'In de zelfoogsttuin krijg je rust in je hoofd'. Ze spraken met onze tuinder Lavinda Kok, coördinator en mede-initiatiatiefnemer Loraine Westerneng en een aantal zelfoogsters. En ze maakten een mooie fotoreportage van het oogsten op de tuin!
In Nieuwehorne is afgelopen week voor het eerst geoogst in onze zelfoogsttuin. Vanaf nu komen er elke week zo'n 60 minima-gezinnen groenten, aardappelen en kruiden oogsten in de zelfoogsttuin van Stichting Sociaal en Vitaal. In de zelfoogsttuin kwamen afgelopen weekend de gezinnen langs om hun eigen weekmenu te oogsten, met onder andere verse sla, paksoi en augurken.
Elk jaar organiseert het Oranje Fonds de grote vrijwilligersactie 'NLdoet'. NLdoet zet de vrijwillige inzet in de schijnwerpers en activeert door een publiekscampagne zoveel mogelijk Nederlanders om een dag de handen uit de mouwen te steken daar waar het nodig is. Ook Stichting Sociaal en Vitaal kon wel hulp gebruiken!
Omrop Frylân hoorde van ons bijzondere initiatief en kwam een kijk nemen bij op het perceel. In het ochtendprogramma lichtte coördinator Loraine Westerneng de visie en activiteiten van de stichting toe en vertelde Lavinda Kok, tuinder van de stichting, over de verschillende groenten die geteeld worden.